Ikšķiles Māja logo

Clean R skaidro, ko iesākt ar nopļauto zāli

Lietains vai saulains, ir sācies aktīvais dārza darbu periods, kad zāle jāpļauj, košumkrūmi jāveido, laiku pa laikam kāda lapa jāsagrābj, vai noziedējušie stādi jāizrok. Lielākoties viss no dārza nākušais ir BIO atkritumi, kurus var izmest gan BIO konteinerā pie savas mājas un izvest lētāk, nekā nešķirotus sadzīves atkritumus. Alternatīva – BIO atkritumus vest uz dalīti vākto atkritumu pieņemšanas laukumu un nodot bez maksas. Apkopojam visas iespējas, kas BIO atkrotumu apsaimniekošanā pieejamas Ikšķiles iedzīvotājiem.

BIO konteiners pie mājas

Pirmā un vienkāršākā iespēja ir uzstādīt BIO konteineru savā pagalmā. Tas ļauj ne vien samazināt izdevumus par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu – maksa par BIO atkritumu izvešanu ir zemāka, nekā par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, bet arī personiski iesaistīties vides ilgtspējas politikas īstenošanā. Kā nekā – BIO atkritumi tiek nogādāti tālākai pārstrādei siltumenerģijā, biogāzē elektrības ražošanai un vēl kompostā.

Privātmāju iedzīvotājiem tiek piedāvāti brūnas krāsas BIO konteineri ar 0.24 m3 tilpumu. BIO konteineru izvešana notiek līguma norādītajā grafikā vai pēc klienta pieteikuma. Cena par BIO konteinera apsaimniekošanu ir zemāka nekā par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu.

Privātmājas iedzīvotājs BIO konteineru viegli un ērti var pieteikt Clean R pašapkalpošanās portālā mans.cleanr.lv, sadaļā “Līgumi”, vai rakstot uz e-pastu kc@cleanr.lv.

Noskaties video pamācību kā portālā mans.cleanr.lv pieteikt konteineru šeit.

Savukārt, daudzdzīvokļu māju iedzīvotājiem, lai pieteiktu BIO konteineru ir jāsazinās ar savu mājas apsaimniekotāju. Tālāk mājas apsaimniekotājs sazināsies ar Clean R un organizēs papildu konteineru uzstādīšanu. 

Alternatīva – BIO izvešana uz publisko laukumu

Ikšķiles iedzīvotājiem pieejams dalīti vākto atkritumu pieņemšanas laukums “Kaparāmuru karjers – Ezeri”, kur ir uzstādīts speciāli konteineri gan BIO atkritumu savākšanai, gan arī dažāda veida iepakojumam, tekstilam un cita veida materiāliem. Turklāt laukumā ir iespējams nodot arī lielāka izmēra BIO atkritumus, kādus parastajā konteinerā pie mājas likt nedrīkst, piemēram – lielākus zarus un celmus. Taču, arī šeit, ne viss no dārza nākušais tiek pieņemts, tādēļ vērts atcerēties, ko drīkst mest BIO konteinerā. 

Kas ir BIO?

BIO atkritumi tiek iedalīti divās grupās: sausas pārtikas paliekas bez iepakojuma un zaļie (dārzu un parku) atkritumi, kas efektīvi pārstrādājami biogāzē un kompostā.

BIO atkritumu konteinerā drīkst un vajag mest:

  • Virtuves atkritumus un ēdiena paliekas bez iepakojuma (dārzeņu un augļu atgriezumus, mizas un serdes, graudaugus un to izstrādājumus (maizi, konditorejas izstrādājumus), kafijas un tējas biezumus (nē – tējas maisiņiem), olu čaumalas, cietos piena produktus (biezpienu, sieru), gaļu un zivis (kaulus, asakas) u. c.).
  • Dārza un telpaugu atkritumus (telpaugus bez augsnes, novītušus ziedus, augus un to saknes, nezāles, lapas, zāli, skujas, čiekurus, zarus (līdz 2 cm diametrā), mulču, bojātus augļus un dārzeņus).

Atceries – BIO konteinerā drīkst izbērt tikai tam piemērotos atkritumus bez maisiņiem. BIO konteinerā nav metami arī tā dēvētie BIO maisiņi un maisi no jebkāda papīra!

BIO atkritumu konteinerā nedrīkst mest:

  • Šķidrus pārtikas produktus (pārtikas eļļu, zupas, marinādes, kompotus, ievārījumus, pienu, jogurtu u. c.);
  • Sadzīves atkritumus (iepakojumus un maisiņus (tostarp BIO), jebkāda veida papīru (biroja papīru, avīzes), vienreizlietojamos traukus, jebkādu olu iepakojumu, izlietotas salvetes un virtuves dvieļus, kafijas filtrus un tējas maisiņus, bioloģiskās autiņbiksītes, higiēnas priekšmetus u. c.);
  • Dārza atkritumus (tūju zarus, celmus, koku stumbrus, lielus zarus, augsni, kūdru, melnzemi, ogles, pelnus, akmeņus u. c.);
  • Dzīvnieku atkritumus (dzīvnieku tualetes pakaišus, mirušus dzīvniekus);
  • Lauksaimniecības atlikumus (sienu, salmus, kūtsmēslus). 

Atceries –BIO konteinerā pie mājas nedrīkst mest tūjas skujas un zarus!

Tūjas ir vienīgie augi, kurus BIO konteinerā mest nedrīkst, jo to lapas spēj aizsargāties pret mitrumu un krietni paildzina auga sadalīšanās laiku, ietekmējot arī visu pārējo BIO atkritumu sadalīšanos. Poligonā, kur BIO atkritumi tiek pārstrādāti biogāzē, siltumā un elektroenerģijā, tūju zari un skujas netiek pieņemti. Taču Ikšķiles iedzīvotāju ērtībām, pašvaldība ar uzņēmumu Clean R ir vienojusies, ka šķiroto atkritumu pieņemšanas laukumā “Kaparāmuru karjers – Ezeri” ir uzstādīts speciāls konteiners tūjām, tūju zariem un skujām. Ikšķiles iedzīvotājiem vien jāatceras, ka šajā konteinerā tūjas var nodot tikai tad, ja tās ir pilnībā atdalītas no citiem atkritumiem. Šis konteiners nav paredzēts arī priežu un egļu skujām.

Ko darīt ar koku stumbriem un celmiem?

Par 2 cm diametru resnākus zarus BIO konteinerā mest nedrīkst! Taču – Clean R piedāvā risinājumu. Gan resnākus zarus, gan arī koku stumbrus un celmus var nodot Ikšķiles atkritumu savākšanas laukumā “Kaparāmuru karjers – Ezeri”, kur ir uzstādīts speciāls konteiners šāda veida atkritumiem. Tajā drīkst mest arī koka iepakojumu, zāģmateriālus, kā arī izstrādājumus no koksnes – mēbeles, koka plāksnes, skaidu plates u.tml.

Tiesa, laukumā nepieņem no stumbra atdalītu koka mizu, tāpat kā nepieņem produktus, kurus nedrīkst mest arī BIO konteinerā – šķidrumus, lauksaimniecības un sadzīves atkritumus un tamlīdzīgus.

Ikšķiles dalīti vākto atkritumu laukumā “Kaparāmuru karjers – Ezeri” vēl var nodot: 

Ikšķiles atkritumu savākšanas laukumā var nodot dalīti vāktos jeb sašķirtos atkritumus. Atceries, ka stingri aizliegts izmest sadzīves atkritumus!

Laukumā var nodot:

  • Apgaismes iekārtas un spuldzes,
  • baterijas un akumulatorus,
  • elektrotehniku,
  • eļļas filtrus, izlietotas motoreļļas, pārnesumu eļļas un citas eļļas,
  • krāsa un laku saturošus atkritumus,
  • koku, koka iepakojumu,
  • nolietotas riepas,
  • papīru, plastmasu, metālu
  • sadzīvē radušos bīstamos atkritumus,
  • stikla iepakojumu,
  • tekstilmateriālus,
  • bioloģiski noārdāmos atkritumus. 

Aktuālo informāciju par nododamo atkritumu veidiem, laukuma darba laikiem un par tuvākā šķirošanas punkta atrašanās vietu, aicinām meklēt mājaslapā www.skiroviegli.lv un Clean R mājaslapas sadaļā “Tev tuvākais punkts” https://cleanr.lv/punkti/.

Ja ir atbildes uz neskaidriem jautājumiem, aicinām, sazināties ar Clean R klientu apkalpošanas centru, rakstot uz e-pastu kc@cleanr.lv.