Ikšķiles Māja logo

Par apkures pieslēgšanu daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās

SIA “Ikšķiles māja” informē, ka apkures pieslēgšanu visās daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās, kuras pieslēgtas centralizētajai siltumapgādes sistēmai, centralizēti plānots uzsākt š. g. oktobra sākumā. Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā siltumenerģijas sadārdzinājumu.
Pieslēdzot apkuri, dzīvojamās mājās tiks ieslēgtas termoregulācijas iekārtas – ārgaisa temperatūrai sasniedzot +10 vai +12 grādus pēc Celsija (atkarībā no dzīvojamās mājas) un augstāk, apkure automātiski tiks izslēgta. Tādā veidā iedzīvotājiem tiks nodrošināts atbilstošs komforta līmenis, kad ārgaisa temperatūra ir svārstīga.

Jāņem vērā! Ja pēc apkures pieslēgšanas dzīvoklī silda tikai daļa radiatoru vai ir zināms, ka kaimiņu dzīvokļos ir silti radiatori, bet Jūsu dzīvoklī nav, lūdzam sazināties ar Siltumapgādes un apsaimniekošanas dienesta vadītāju, zvanot uz tālruņa numuru 25444127, lai tiktu veikta apkures sistēmas atgaisošana.

Sakarā ar energoresursu sadārdzinājumu SIA “Ikšķiles mājas” apsaimniekotajās daudzdzīvokļu mājās apkures sezonā par vienu līdz diviem grādiem paredzēts samazināt apkures temperatūru. Ja dzīvokļu īpašnieki vēlēsies, temperatūru varēs atkal palielināt, ja par to nobalsos vairākums dzīvokļu īpašnieku. Iekštelpu gaisa temperatūras samazināšana pat par 1 grādu var dot būtisku siltumenerģijas ietaupījumu visai ēkai!

Ir svarīgi ievērot dažas vienkāršas lietas, kas ļauj taupīt siltumenerģiju:

  • Neaizklāt radiatorus (tostarp nežāvēt uz tiem veļu), lai ir brīva vieta, kur cirkulēt gaisam. Siltumam ceļoties uz augšu, tas istabā veido lielu loku, veicinot vienmērīgu siltuma izplatīšanos telpā.
  • Pirms apkures sezonas iztīrīt radiatorus ar putekļsūcēju un arī turpmāk regulāri noslaucīt putekļus no radiatoriem. Bez vajadzības nepārkrāsot radiatorus – katrs krāsojuma slānis samazina radiatora siltumatdevi.
  • Ilgstoši neatstāt PVC logus tā sauktajā “ziemas vēdināšanas” režīmā. Lai nodrošinātu efektīvu vēdināšanu, ieteicams divas līdz četras reizes dienā plaši atvērt logus uz 5–10 minūtēm.
  • Uz nakti aizvērt aizkarus un nolaist žalūzijas, lai samazinātu siltuma zudumus caur logiem.
  • Saulainās dienās atstāt atvērtas žalūzijas un visus aizkarus, lai telpa maksimāli uzsiltu no saules gaismas. Tāpat jāizvēlas aizkari/žalūzijas, kas neaizsedz radiatorus.
  • Apkures sezonas laikā kāpņu telpas ārdurvis un logus (arī pagrabā) ilgstoši neturēt atvērtus.

Jāņem vērā! Ja dzīvoklī regulāri ir pārāk karsti, iespējams tajā uzstādīti tehniskajiem noteikumiem neatbilstoša izmēra radiatori, līdz ar to dzīvoklis tiek pārkurināts, radot traucējumus arī kopējā dzīvojamās mājas apkures sistēmā.

Siltumenerģijas taupīšanas iespējas ar lieliem ilgtermiņa ieguvumiem:

  • Ierīkot siltinātas kāpņu telpu metāla ārdurvis – salīdzinot ar koka ārdurvīm, tās ir daudz blīvākas, aprīkotas ar aizvērēja mehānismu un mitruma ietekmē nedeformējas.
  • Nomainīt pret PVC logiem pagraba logus, kur tie joprojām ir no koka.
  • Siltināt dzīvojamo māju – efektīvākais siltumenerģijas taupīšanas veids, kas vienlaikus palielina
dzīvojamās mājas ilgmūžību.